Sporda Tamamlayıcı Bir Etken: “Spor Psikolojisi”
Sporda Tamamlayıcı Bir Etken: “Spor Psikolojisi”
“Taktik çok iyi”, “Bu hareketin tekniği budur”, “Fiziksel açıdan iyi”.
Spor yapan her insanın aşina olduğu cümlelerden birkaçı bunlar değil mi? Peki gerçekten taktik, teknik ve fizik sporcuların maksimum performanslarına ulaşmalarına yetiyor mu? Cevabımız tabii ki hayır. Bu cevaba ulaşmak için aklımıza ilk gelmesi gereken düşünce: İnsan sadece kas ve kemikten oluşmuyor olmalı. Fiziksel beceri, strateji, teknik önemli fakat kişinin psikolojik yeteneklerinin de güçlü olması gerekir. Spor yapmak hem fiziksel hem de zihinsel efor gerektirir. Sporcunun maksimum performans sergileyebilmesi için uygun koşulların olması gerekmektedir.
Son zamanlarda tüm dünyada insan vücudunun bir limiti olduğu ve sporcuların kuvvet, hız, çabukluk, patlayıcı kuvvet gibi yeteneklerinin bir noktaya kadar gelişebildiği kabul edildi. İşte bu noktada zihinsel yeteneğin kullanılmasının gerekliliği fark edildi ve Psikoloji biliminin Spor Psikolojisi alt dalı oluştu. Spor Psikolojisinin en önemli özelliği bilimsel olması. Spor Psikolojisi sporun, sporcuların psikolojik gelişimlerine ve sağlıklarına olan etkileriyle ilgilenmekle beraber psikolojik faktörlerin sporcuların performanslarına olan etkilerini bilimsel verilere dayanarak araştırır.
“Her zaman pozitif düşünürüm ve bence bu zor zamanda ayakta kalmamı sağlayan en önemli şey” Roger Federer
Michael Jordan, David Beckham, Pete Sampras, Gary Lineker, Tony Schumacher, Muhammed Ali, Mustafa Denizli, Fatih Terim, Sir Alex Ferguson, Steve McClaren, Capello gibi sporcu ve çalıştırıcılar sporun zihinsel yönüne önem vererek fiziksel, taktiksel ve teknik çalışmalarına spor psikolojisi çalışmalarını da eklemişlerdir. Antrenörle, kondisyonerle, fizyoterapistle, diyetisyenle, psikologla uyum içinde çalışmak maksimum performansı beraberinde getirmekte.
Spor Psikolojisi aynı zamanda ideal zihin sağlığı, pozitif güçlendirme (özsaygı), dikkat arttırma, hedefe odaklanma, performans arttırma (öz-eğitim), sağlıklı bir hayat sürme (stres yönetimi), ve üretken duyguları sağlar.