Ruh Halimiz Beslenme Düzenimizi Etkiler Mi?
Ruh Halimiz Beslenme Düzenimizi Etkiler Mi?
Cevabımız, evet! Ruh hali, beslenme sürecimizi etkileyen önemli faktörlerden biridir. Beslenme sadece biyolojik değil kültürel ve psikolojik bir eylemdir. Kültür, yaşam biçimi, ekonomik yapı beslenme alışkanlıklarımızı şekillendirir ve bu alışkanlıklar uzun süre değişmez. Erken yaşlardan itibaren besinlerin faydalarını ve zararlarını öğrenip, algımızı buna göre şekillendirmek beslenme alışkanlığımızın sağlıklı bir şekilde olmasına sebep olur.
Kocaman bir mantı tabağı ya da bir parça çikolata gördüğünüzde ve bunları yediğinizde mutlu olduğunuzu fark ettiyseniz, ruh hali ve beslenme arasındaki bağlantıyı keşfetmiş olmalısınız. Özellikle mutsuz olduğunuzu ya da stresli olduğunuzu düşündüğünüzde gözünüzün önünden tatlı tabakları, çikolata şelaleleri geçiyorsa ruh halinizle beslenmeniz arasındaki bağlantıyı incelemeniz gerekiyor. O halde inceleyelim, stres altındaki bir kişi kalori değeri yüksek besinler tüketmeye meyilli olabiliyor. Peki bu nasıl gerçekleşiyor? Vücudumuz stresle baş edebilmek için yüksek kaloriyi kullanmayı tercih eder. Yüksek kalori, yüksek enerji demektir. Aslında stres altındayken yiyecekleri tatları için değil enerjisi için tercih ederiz çünkü uzun süreli stres kortizol hormonunun fazla salgılanmasını sağlar, bu durumda fazla kortizol yağın karaciğere yakın bölge olan karında toplanmasına sebep olur. Yani koca bir göbek, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok probleme sebep olur.
Kronik stresle başa çıkabilmek için yüksek kalorili yiyeceklere yönelmek yerine en sağlıklı ve en kalıcı yöntem olan egzersiz, meditasyon, yoga gibi fiziksel aktiviteleri hayat rutinimize eklemeliyiz. Fiziksel aktiviteler, beynimizdeki stres noktalarını uyararak stresle baş etmeyi kalıcı ve uzun süreli hale getirir. Aynı zamanda beden sağlığımız için ideal olan yiyeceklerin sağlam bir zihin/ruh sağlığı için de ideal olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanarak bilinir hale gelmiştir.
Uzman Klinik Psikolog
Özlem YELTİRİK